Afasie.nl

site resolutie:
normaal - grootafasie vriendelijke versie


AVN op twitter

AVN op facebook


De AVN is gefuseerd met Vereniging Cerebraal en de Nederlandse CVA-vereniging Samen Verder en is opgegaan in Hersenletsel.nl

Klik hier om naar de nieuwe site www.hersenletsel.nl te gaanHulpverlening
---
Inleiding - Behandeling van Afasie - Afasiecentra - Behandeling van de verlamde zijde van het lichaam - Hulp bij verpleging en lichaamsverzorging: - Revalidatie - Hulp bij huishoudelijke activiteiten - Hulp bij psychosociale problemen - Voorzieningen in de vorm van hulpmiddelen en aanpassingen - Wettelijke regelingen rondom arbeidsongeschiktheid - Mantelzorg

Behandeling van de verlamde zijde van het lichaam

Veel mensen met afasie hebben ook een hemiplegie: een halfzijdige verlamming, meestal van de rechterzijde van het lichaam. De behandeling van de verlamde zijde van het lichaam en het leren omgaan ermee, gebeurt door een fysiotherapeut of een ergotherapeut. Deze therapeuten vindt u in ziekenhuizen, verpleeghuizen of revalidatiecentra. Er zijn ook therapeuten die een eigen praktijk hebben.

Wie is opgenomen in een instelling zal meestal worden behandeld door een van de therapeuten die werkzaam zijn in die instelling. Wanneer u thuis bent, kunt u worden doorverwezen naar een fysiotherapeut of ergotherapeut bij u in de buurt. Daarvoor is wel een verwijsbrief nodig van de huisarts of van de specialist van het ziekenhuis. Deze verwijsbrief is meestal ook nodig om een vergoeding van de ziektekostenverzekering te krijgen.

Door het doen van allerlei oefeningen zal de fysiotherapeut proberen de beperkingen in bewegingen bij de patient te verminderen. De therapeut zal meestal instructies geven over hoe u het beste kunt bewegen en welke (nieuwe) bewegingen u thuis kunt oefenen. Het weer zelfstandig leren functioneren staat voorop. Helaas wordt niet altijd de verbetering bereikt die men had verwacht. Hulpmiddelen kunnen de zelfstandigheid dan vaak nog wel vergroten.