Afasie.nl

site resolutie:
normaal - grootafasie vriendelijke versie


AVN op twitter

AVN op facebook


De AVN is gefuseerd met Vereniging Cerebraal en de Nederlandse CVA-vereniging Samen Verder en is opgegaan in Hersenletsel.nl

Klik hier om naar de nieuwe site www.hersenletsel.nl te gaanJongeren
---
Jongeren - Hulpmiddel bij aanvragen zorg - CVA Jongeren weekend 2011 - Verslag familiedag 2010 - Verslag Jongerendag 2009 - Verslag Jongerendag 2008 - Verslag Jongerendag 2007

Verslag Jongerendag 2009

Een keer per jaar organiseert de AVN een activiteit, waarbij jongeren die afasie hebben elkaar kunnen ontmoeten en hun ideen en ervaringen kunnen delen. Dit jaar had de AVN een ambachtelijke activiteit gekozen als zeefdrukken op een zonnige zaterdag op 17 oktober.

Nu zullen veel lezers zich afvragen, wat is eigenlijk zeefdrukken? Zeefdrukken is een druktechniek die gebruikt wordt voor meerdere grafische toepassingen als textieldecoratie, affiches, kunstdrukken en textieldrukken. Het principe van zeefdrukken is vrij eenvoudig. Een stuk fijn gaas van zijde, polyester of staal wordt over een raamwerk gespannen. Daarmee wordt er inkt of verf op het raam aangebracht en wordt deze uitgesmeerd met behulp van een rakel (verdeelkam). Het gekozen sjabloon, bijvoorbeeld in de vorm van dier, bloem of poppetje, ligt onder het raam en wordt door het uitsmeren afgedrukt.

Toen iedereen in de werkplaats zat hebben we kennis gemaakt met elkaar en de oorzaken van onze afasie verteld. Aangezien meerdere mensen al een lange reis hadden ondernomen werd er koffie en thee geschonken met een bijpassend lekker koekje. We zaten trouwens op een prachtige locatie, namelijk onderaan n van de grachten van Utrecht. Na het kennismaken legde de kunstenaar Marjolein uit hoe we een blanco t-shirt of schort konden verfraaien door het zeefdrukken. We konden zelf een sjabloon maken of een voorbeeld kiezen uit heel veel verschillende sjablonen en toen was het moment toch echt aangebroken om even een kunstenaar te zijn. Dus schort aan, verf kiezen en beginnen maar! Het leuke was dat je na je harde werk ook iets tastbaars kon meenemen naar huis.

Na twee uur werken als kunstenaar vroegen onze rommelende magen zich kritisch af of er nog iets te eten was en dat was er zeker! Na het afscheid nemen van Marjolein liepen we naar een `high tea`. High tea is oorspronkelijk een simpele maaltijd van Engelse en Schotse arbeiders, die werd genuttigd om een uurtje of 6. In Nederland en Duitsland is het meer een luxueus en sociaal middagritueel, dus ideaal voor dit soort activiteiten. Op de tafels stonden torentjes van drie verdiepingen, namelijk onderaan te beginnen met hartige kleine versnaperingen en dan geleidelijk aan naar de zeer zoete bovenlaag met taartjes en chocolade. Grappig en ook heel duidelijk was te zien dat de vrouwen aan tafel direct gefocust waren op de bovenste laag en zich bijna moesten dwingen om eerst aan de onderste laag te beginnen. Zonder thee zou het natuurlijk ook geen `high tea` zijn dus er waren verschillende speciale theesmaken om uit te kunnen kiezen.

Tijdens de high tea zat er een `mystery guest` aan tafel, namelijk een redactrice van BNN, Emma Beelen. Ongeveer 6 jaar geleden heeft BNN een documentaire over Afasie uitgezonden in de serie `Je zal het maar hebben`. Ze wilde nu kennismaken met de jongere afatici die met deze belemmering nog een heel leven voor zich hebben. Dus misschien wordt iemand van ons straks opeens een BN-er en begrijpen veel meer mensen dan wat afasie is.

Het was een leuke en interessante dag en Janneke heeft de dag tot in de puntjes toe voorbereid en goed begeleid dus ik kan alleen maar zeggen `Chapeau Janneke!`.  Namens alle jongeren bedank ik de AVN voor het aanbieden van deze geweldige dag!

Tot de volgende keer!!

Twan