Afasie.nl

site resolutie:
normaal - grootafasie vriendelijke versie


AVN op twitter

AVN op facebook


De AVN is gefuseerd met Vereniging Cerebraal en de Nederlandse CVA-vereniging Samen Verder en is opgegaan in Hersenletsel.nl

Klik hier om naar de nieuwe site www.hersenletsel.nl te gaanTijdsbesteding
---
Inleiding - Hoe zit het met betaald werk? - Vrijwilligerswerk - Activiteitencentrum - Afasiesoos - Afasiecentra - Lezen - Aangepast tuinieren - Computeren - Sporten - Creatief bezig zijn - Uitgaan - Autorijden - Ander vervoer - Vakantiemogelijkheden - Boeken voor u gelezen

Boeken voor u gelezen

Voor u gelezen (Praatkrant 3 2010)

Christine Kliphuis, Mijn hoofd is hol`

ISBN: 978-94-903741-1-2

Paperback, 208 pagina`s

Prijs: 17,90


Mijn hoofd is hol maakt de gevolgen van een beroerte voelbaar.

Als mevrouw Kliphuis wordt getroffen door een beroerte, verandert ze plotseling van een zelfstandige en actieve vrouw in een hulpbehoevende patint. De schrijfster komt als haar dochter en mantelzorger terecht in een maalstroom van gebeurtenissen, zoals de opname van haar gehandicapte moeder in een verpleeghuis.

Na de beroerte van haar moeder reist de schrijfster als mantelzorger steeds van Voorburg naar haar moeder in Groningen. Haar moeder heeft afasie, is halfzijdig verlamd en begrijpt het leven niet meer. Al snel blijkt dat permanente opname in een verpleeghuis de enige optie is. Met vallen en opstaan moeten ze daarna ontdekken wat nog wel en wat niet meer kan. De omgeving blijkt vaak weinig te snappen van de zichtbare en onzichtbare gevolgen van het hersenletsel, met als gevolg misverstanden en onbegrip, ondanks ieders goede bedoelingen. De zorg voor hun moeder dwingt de kinderen uit het gezin tot samenwerking en dit leidt soms tot complexe situaties. Zeker als zich onverwachte gebeurtenissen voordoen. De schrijfster probeert een balans te vinden tussen de zorg voor haar moeder, haar eigen emoties en verdriet, haar gezin, de familie en vrienden en haar werk.

Christine Kliphuis (1957) is communicatieadviseur en klachtenbemiddelaar in de gezondheidszorg. Ze werkte jarenlang in een ziekenhuis en een verpleeghuis. Naast haar dagelijks werk is ze actief als kinderboekenschrijfster. Van haar hand verschenen inmiddels 19 kinderboeken, waaronder de reeks De Ziekenboeg`, een 15-delige medische serie voor kinderen.

Mijn hoofd is hol laat zien wat een beroerte met zich mee brengt voor de persoon zelf en diens omgeving. Het boek is geschreven in prettig leesbare taal, waardoor je het in n adem uitleest. De schrijfster nuanceert in dit boek de negatieve beeldvorming over verpleeghuizen: er werd met veel inzet voor haar moeder gezorgd en de medewerkers waren een steun voor de familie. En ook dat aspect van verpleeghuiszorg mag wel eens onder de aandacht worden gebracht!

Van harte aanbevolen voor iedereen, die een familielid of bekende heeft, die (tijdelijk) in een verpleeghuis verblijft, maar ook voor alle andere mensen, die willen proberen te begrijpen wat het betekent geconfronteerd te worden met de gevolgen van hersenletsel.