Afasie.nl

site resolutie:
normaal - grootafasie vriendelijke versie


AVN op twitter

AVN op facebook


De AVN is gefuseerd met Vereniging Cerebraal en de Nederlandse CVA-vereniging Samen Verder en is opgegaan in Hersenletsel.nl

Klik hier om naar de nieuwe site www.hersenletsel.nl te gaanTijdsbesteding
---
Inleiding - Hoe zit het met betaald werk? - Vrijwilligerswerk - Activiteitencentrum - Afasiesoos - Afasiecentra - Lezen - Aangepast tuinieren - Computeren - Sporten - Creatief bezig zijn - Uitgaan - Autorijden - Ander vervoer - Vakantiemogelijkheden - Boeken voor u gelezen

Computeren

Tegenwoordig is de computer bijna niet meer weg te denken uit onze samenleving. Vrijwel alle bedrijven en instellingen gebruiken computers om te rekenen, apparaten te besturen en als elektronische typemachines. Computers hebben echter nog veel meer mogelijkheden. Dit heeft er toe geleid dat de computer ook een steeds belangrijkere plaats inneemt in onze gezinshuishouding. Volwassenen en kinderen gebruiken computers om er spelletjes op te doen en als tekstverwerker. Een tekstverwerker is een elektronische typmachine.

Ook iemand met afasie kan veel plezier beleven aan de dingen die met een computer mogelijk zijn. Koop echter nooit zó maar een computer. Bespreek met degene met afasie wat zijn wensen en verwachtingen zijn. Overleg eventueel met de logopedist. Besluit u daarna een computer aan te schaffen? Informeer dan goed welke in zijn situatie het meest geschikt is.

De AVN heeft een computerprogramma gemaakt met meer dan 20.000 taalspelletjes en oefeningen. Het programma heet KOMPRO 2000. Bij dit programma zit een duidelijke handleiding, zodat iemand er meteen mee aan de slag kan.

Kompro webbased
Hoewel Kompro sinds zijn ontstaan meerdere malen technisch is aangepast om te kunnen draaien onder de nieuwste Windows-versies, bereikte het programma in 2011 technisch de grenzen van zijn kunnen. Op nieuwe (64-bits) systemen kon het programma daardoor niet meer worden gebruikt. Maar voor dat probleem is NU een oplossing!
De AVN is er in 2012 in geslaagd de benodigde middelen bijeen te krijgen om het oude vertrouwde Kompro technisch zodanig aan te passen, dat het voortaan via Internet kan worden aangeboden. In het najaar was de testversie gereed, die door heel wat mensen met afasie, vrijwilligers en professionals werd uitgetest. Hun bevindingen en opmerkingen werden door de makers verwerkt in een definitieve versie, die sinds 1 december beschikbaar is op www.komproweb.nl. Het oude vertrouwde Kompro is daarmee via Internet voor alle mensen met afasie weer te gebruiken, niet alleen op Windows computers, maar ook op Apple computers!
Nieuwsgierig geworden?
Op www.komproweb.nl kan iedereen in een `demonstratie-mode` een beperkt aantal oefeningen doen: 5 of 6 onderdelen per level.
Wilt u blijvend met Kompro kunnen werken? Dan kunt u bij de Afasie Vereniging Nederland een code kopen. Vanzelfsprekend kunnen leden van de Afasie Vereniging Nederland de codes met een aantrekkelijke ledenkorting aanschaffen.

De regionale afdelingen van de Afasie Vereniging Nederland hebben een computer beschikbaar voor AVN-leden. Mensen met afasie kunnen voor een periode van minimaal 6 weken een computer lenen via de regionale afdeling (soms voor een gering bedrag, dit is afhankelijk van de regio) met daarop het taalprogramma Kompro. Informatie kan opgevraagd worden bij de AVN.
Onder "producten" worden het computerprogramma voor mensen met afasie Kompro 2000 en de internetversie Komproweb kort beschreven.

Afasie e-mailwebsite
De AVN heeft ook een speciaal e-mail programma ontwikkeld voor mensen met afasie. Het programma is eenvoudig van opzet en overzichtelijk in het gebruik. Hierdoor kunnen mensen met afasie zelf nieuwe contacten maken en bestaande contacten onderhouden.
Via de e-mail website kunnen berichten aan andere gebruikers worden verstuurd. De e-mail website is geschikt voor mensen met problemen in het schrijven doordat er gebruik kan worden gemaakt van standaardzinnen.
U kunt hier meer lezen over de afasie e-mail website.
Leden van de AVN kunnen zich kosteloos aanmelden voor de e-mailwebsite. Hiervoor kunt u contact opnemen met het landelijk bureau via 026-3512512 of info@hersenletsel.nl. Het wachtwoord om toegang te krijgen tot het e-mail gedeelte wordt dan zo spoedig mogelijk toegestuurd.