Afasie.nl

site resolutie:
normaal - grootafasie vriendelijke versie


AVN op twitter

AVN op facebook


De AVN is gefuseerd met Vereniging Cerebraal en de Nederlandse CVA-vereniging Samen Verder en is opgegaan in Hersenletsel.nl

Klik hier om naar de nieuwe site www.hersenletsel.nl te gaanTijdsbesteding
---
Inleiding - Hoe zit het met betaald werk? - Vrijwilligerswerk - Activiteitencentrum - Afasiesoos - Afasiecentra - Lezen - Aangepast tuinieren - Computeren - Sporten - Creatief bezig zijn - Uitgaan - Autorijden - Ander vervoer - Vakantiemogelijkheden - Boeken voor u gelezen

Vakantiemogelijkheden

Iedereen heeft wel eens behoefte aan vakantie. ook iemand met afasie wil er wel eens even tussenuit. Door de jaren heen zijn er steeds meer "aangepaste" vakantiebestemmingen gekomen. Zo zijn er bijvoorbeeld kampeerterreinen en bungalowparken met aanpassingen en speciale hotels.

Organisaties die mogelijkheden bieden voor aangepaste groepsvakanties zijn het Rode Kruis, de Zonnebloem en de Stichting Globeroller. Van het Rode Kruis kennen we allemaal de "Henri Dunant boot".

Natuurlijk kan iemand die afasie heeft ook alleen of met zijn gezin op vakantie gaan. Het is wel van belang dat er van tevoren geïnformeerd wordt naar de aard van de voorzieningen en eventuele aanpassingen. De meeste reisbureaus kunnen antwoord geven op allerlei vragen en helpen met het zoeken naar een geschikte vakantiebestemming.

Vakantietips

  • Moet uw partner dagelijks medicijnen innemen? Zorg dan dat die medicijnen niet vergeten worden.
  • Vraag de huisarts om een brief waarin zijn medische gegevens staan. De brief gaat mee naar het vakantie-adres.
  • Wilt u samen met uw partner een reis boeken? Vraag dan bij het reisbureau naar de "Toeristiek". In deze klapper vindt u gedetailleerde informatie over hotels, afmetingen van kamers, liften en hoe de omgeving eruitziet.
  • Gaat de reis per bus of per vliegtuig? Vraag dan om een plaats voorin, daar is immers de meeste beenruimte.
  • Een anti-slipmat voor in bad kan heel handig zijn.

Voor het geval dat men zich (gedeeltelijk) per rolstoel verplaatst:

  • Let op dat de rolstoel ingeladen wordt in de bus of het vliegtuig.
  • Vraag of men de deur van de badkamer in de vakantiebestemming eruit kan nemen. Dat levert meer ruimte op.
  • Vraag om een kamer op de benedenverdieping. Is dat niet mogelijk, vraag dan een kamer op de eerste verdieping. Als de lift uitvalt, hoeft u slechts één trap te overbruggen.
  • Neem een fiets-reparatieset en een reserve binnenband mee. Die spullen zijn niet in alle landen te koop.

Heeft uzelf nog ideeën? Schrijf ze op en denk eraan bij de eerstvolgende vakantie.

Nederlandse Branchevereniging Aangepaste Vakanties (NBAV)
De Nederlandse Branchevereniging Aangepaste Vakanties (NBAV) zet zich in voor het bevorderen, verbeteren en verruimen van de vakantiemogelijkheden voor mensen met een beperking.
Ieder jaar geeft de NVAB de blauwe gids uit. Hierin staat een ruim aanbod van aangepaste vakanties. Op de website van de blauwe gids www.deblauwegids.nl kunt u deze aangepaste vakanties en de aanbieders ook terug vinden.